Het begin van Leidsche Rijn en Ouderijn
Lodewijk Napoleon
kwam begin 19e eeuw naar Nederland.
Hij wilde Utrecht de hoofdstad van het koninkrijk Holland maken. Napoleon heeft een groot aantal mensen naar Utrecht gebracht. In die tijd had Utrecht 30.000 inwoners. toen puilde de binnenstad uit zo kwam het dat Leidsche Rijn en Ouderijn ontstonden.
Nederlandse revolutie
In elk land in Europa is een revolutie gaande, dat kwam doordat er steeds meer mensen naar de stad verhuisden. Ze gaan dan in fabrieken werken en daar zijn de omstandigheden niet altijd even goed. Nederland is te onontwikkeld voor een revolutie. Willem de II is bang zelf het slachtoffer te worden van een revolutie. Daarom komt er op 3 november een nieuwe grondwet. Daardoor werd de burgerrecht steeds groter. De ministers krijgen daarom de macht. Zes jaar later komt er een armenwet, veel mensen geven minimale hulp.
Vondsten
Er zijn 3 zwaarden in Leidsche Rijn gevonden, deze zwaarden zijn ook echt gebruikt tijdens gevechten, daarom zijn er beschadigingen. Deze zwaarden zijn in het gemeentehuis Ouderijn gevonden. Het derde zwaard van boven heeft een speciale handgreep. zodat tijdens een gevecht de hand niet gewond kan raken. U ziet ook 3 scheden voor de zwaarden, daar zaten de zwaarden in want als ze geslepen waren dan waren ze behoorlijk scherp. Dus daarom deed de smid het in een scheden.
Oud gemeentehuis Ouderijn
Dit huis is gebouwd in 1830, en was een gemeentehuis. Nu woont er een gewoon gezin. Het is helemaal opgeknapt en een deel is vernieuwd. In de tuin staat een boom die ongeveer even oud is
als het huis. Het is gemaakt door metselaar Johannes
Gravendaal en timmerman Jacobus Blanken. Om 1836 is het verbouwd tot bakkerij, in 1868 werd het overgenomen door Johannes Verkerk. Dat is nu een bakkerij hij verkocht toen op dezelfde jaar aan de gemeente. Toen werd het een gemeentehuis en de bekende P.J. Houtzagers kreeg de taak om in 1890 te verbouwen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb